Sensitief Opvoeden vanuit autonomie:

 

“Wanneer een kind bewust fysieke, emotionele, psychische en spirituele voeding krijgt, in verbinding met een veilige en liefdevolle omgeving, kan het zich ontwikkelen tot een gezond, evenwichtig en volwassen persoon.  Als hun innerlijke behoeftes worden vervuld en erkend, kunnen kinderen zichzelf zijn en durven ze de wereld te ontdekken…” 

Helaas is dit voor veel ouders en opvoeders of pedagogisch werkers en leerkrachten nog niet altijd mogelijk om dit te geven, te ondersteunen en te begrijpen bij kinderen door uiteenlopende redenen bij henzelf: 

 •  Ze zijn niet in verbinding met zichzelf (en met hun omgeving)
 •  Ze komen uit een autoritaire opvoeding
 •  Ze beseffen niet wat voor impact de autoritaire opvoeding op hen heeft gehad
 •  Ze kennen hun eigen innerlijke behoeftes niet 
 •  Zijn zich niet altijd bewust van hun autonomie 
 •  Ze hebben moeite met het uitten van hun emoties
 •  Ze hebben bepaalde beperkende patronen en onbewuste overtuigingen/oordelen die hen belemmert
 •  Ze houden graag de controle 
 •  Ze hebben een op bescherming gerichte levenshouding met soms overcompenseren
 •  Ze hebben zelf te weinig onvoorwaardelijke liefde en/of knuffels gehad
 •  Ze stappen in de valkuil van voorwaardelijke liefde/aandacht geven en het straffen/belonen
 •  Ze kennen hun eigen kwaliteiten niet of nauwelijks
 •  Ze hebben geen plezier in wat ze doen en voelen zich onderdeel van de ratrace of slachtoffer
 •  Ze voelen zich vaak niet echt gelukkig met zichzelf 

 

Kinderen van deze tijd als spiegel voor jezelf:

Een kind nodigt jou met zijn of haar gedrag of probleem uit om naar jezelf te kijken. Wie ben jij echt? Wat wilt een kind jou duidelijk maken? Onder elk gedrag van het kind zit een behoefte…

 •  Kinderen van deze tijd hebben een uitermate gevoeligheid voor rechtvaardigheid.
 •  Hebben grote behoefte aan grenzen.
 •  Hebben rust nodig om op gezette tijden om de vele prikkels te verwerken. 
 •  Ze willen graag volwaardig en met respect behandeld worden.
 •  Ze willen dolgraag dat jij in verbinding bent met jezelf.
 •  Velen zijn anders door hun sterke intuïtie, wijsheid, hoogbegaafdheid of paranormaal begaafd zijn..ik noem dat HSP(hoog   sensitief persoon)

 

Deze HSP kwaliteiten kunnen zich uitten in gedrag zoals: opstandigheid, hyperactiviteit, agressiviteit, emotioneel niet toegankelijk zijn of teruggetrokken gedrag.

Kinderen met deze prachtige kwaliteiten en opvallende gedragspatronen vragen van ons een andere manier van benaderen bij het opvoeden, hulp verlenen, onderwijzen. 

Deze kinderen komen met een belangrijke boodschap op aarde: ze laten ons weten dat het tijd is voor verandering. Ze passen niet in standaard voorgeschreven schoolsystemen, traditionele denkpatronen, hulpverleningsmodellen en andere opgelegde dogma’s. Ze verzetten zich hier tegen en krijgen allerlei lichamelijke klachten, gedragsproblemen, leerproblemen, allerlei allergieën, heftige reacties op medicijnen of intoleranties voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit verzet nodigt ons uit om anders te gaan denken, voelen, leven.. Met dit nieuwe bewustzijn vragen kinderen ons om ons eigen bewustzijn onder de loep te nemen…en te worden als volwassenen WIE WE WERKELIJK ZIJN en in alle vrijheid autonoom te zijn.

Als jij in verbinding bent met jezelf, kan jouw kind of in je groep ook de verbinding met jou voelen. Als je in verbinding bent met jezelf kun je veel makkelijker uit de emotie van het kind blijven en bij jezelf blijven. Je begrijpt jezelf beter en daardoor ook het kind.

 

Ik werk naast mijn praktijk ook een aantal dagen, met veel plezier als pedagogisch werker in de kinderopvang (0-4 jarigen en heb ook vele jaren met 4-12 jarigen gewerkt.) Door zelf een persoonlijke groei te hebben doorgemaakt, zie ik nu dat veel mensen om mij heen worstelen met zichzelf. Er is nog veel bewustzijnsgroei nodig over liefdevol sensitief opvoeden. Helaas voeden we kinderen nog heel vaak op zoals we zelf opgevoed zijn: het kind moet luisteren..Vanuit ons hoofd en niet vanuit het hart. Gelukkig kan het ook anders en ik wens diep vanuit mijn hart dat sensitief opvoeden het nieuwe normaal wordt:

SENSITIEF OPVOEDEN is liefdevol opvoeden met een open hart, vanuit eigen autonomie, vanuit zachte kracht begrenzen en reageren, verbinding maken, weten wie jij bent en wat je voelt en wat je kwaliteiten zijn <3  Autoritair opvoeden is niet meer van 2021 en mogen we achter ons laten en de autonomie verwelkomen. Als je jouw eigen autonomie begrijpt en respecteert kun je ook makkelijker de autonomie van een kind respecteren. 

Het is zo prachtig om dan te zien hoe gelukkig kinderen zijn wanneer ze liefdevol worden benaderd, wanneer ze liefdevol begrensd worden, ze respectvol worden behandeld, wanneer we samen de wereld ontdekken en je kunt je verplaatsen in het kind. Het is zo belangrijk je kind-delen geheeld te hebben in jezelf..om ook zelf weer het blije creatieve kind te zijn en daarmee in verbinding te zijn. Kinderen voelen dat en zijn je dankbaar!

Ook zie ik dat de balans op de groepen vaak uit evenwicht is:

 • of de aanpak is te streng, met veel controle waardoor een kind zijn eigenheid/spontaniteit verliest, of vertoont ander gedrag
 • of er heerst chaos, waardoor er geen duidelijke structuur is en het kind voelt zich niet gezien/gehoord.    

Gelukkig is er ook een middenweg: balans op de groep. Ik draag bij deze bewustwording dolgraag mijn steentje bij. Ik kom zelf uit een autoritaire opvoeding en weet als geen ander hoe het voelt. Ook help ik je graag met het opruimen van jouw stenen zodat je kind er niet over struikelt. Neem gerust contact op als je vragen hebt. Voor meer info. lees Therapieën: intake en eerste sessie, Regenesis Healing, Innerlijk Kindwerk, Poppetjes opstelling. 

 

 

stel hier je vraag...